Lähiruokasafari ja Hämeenpuiston Kyläraitti paikallistalouden edistäjinä

Hankkeemme keskeisenä tavoitteena on ollut tuoda läheltä löytyvät arvokkaat asiat yhä useamman tietoisuuteen ja lisätä näin lähialueiden palvelutarjonnan hyödyntämistä. Tätä tavoitetta olemme edistäneet onnistuneesti luomalla aivan uudenlaisia konsepteja ja tapahtumia. Syystuulen tuivertaessa ja varistaessa  puiden lehtiä on mukava luoda katsaus kesän lämpöön.

Kesäkuun toisena lauantaina järjestimme Tampereella Hämeenpuiston Kyläraitti -tapahtuman, jonka pääosassa olivat Pirkanmaan kylät sekä kyliltä löytyvät asukastoimijat ja pienyrittäjät. Elokuussa järjestimme Lähiruokasafarin, jossa kuluttajat kiersivät paikallisia maatiloja ja lähiruokapuoteja tutustuen lähimakujen maailmaan. Mitä näistä tapahtumista jäi käteen?

Hämeenpuiston Kyläraitti toi kylien tuotteet, ihmiset ja ilmiöt keskelle kaupunkia

Tapahtuma kokosi Hämeenpuistoon yli 30 kylää ja noin 70 kyliltä löytyvää yritystä ja järjestöä. Mukana oli myös lukuisia Ystäväkylän yhteistyökumppaneita niin kyliltä kuin kaupungeistakin. Kylät järjestivät pisteillään mielenkiintoista ja kotiseutuaan tunnetuksi tekevää ohjelmaa. Tarjolla oli monenlaista tuotetta tutustuttavaksi ja kotiin ostettavaksi. Myyntiin saatiin kesän ensimmäisiä mansikoita ja montaa muuta lähiherkkua. Paikalle oli tuotu ihasteltavaksi erilaisia vetonauloja kutusta saunanlauteisiin ja sahdin tekoon.

P1070335

 

 

 

 

 

 

Kylien pisteiden lisäksi hanke järjesti   yleisölle kiinnostavaa ohjelmaa Tapahtuma-aukiolle pystytetyssä ohjelmateltassa. Ohjelmanumeroista suosituimpia oli yhdessä Moro-lehden kanssa järjestetty ”Moron Juniorit Lähikokkisodassa”, jossa juniorikokit valmistivat lähiruokaa yhdessä Tampereen huippukokkien kanssa.

P1070382

 

 

 

 

 

Junioritiimeiltä valmistuivat käden käänteessä upeat annokset, jotka arvovaltainen tuomaristo arvosteli, mutta viimekädessä yleisö äänesti voittajajoukkueen. Ohjelmateltassa palveli tapahtuman ajan Rönnvikin viinitilan tunnelmallinen Lähiviinitupa, jossa päästiin maistelemaan tilaviinien parhaimmistoa.

P1070400

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyläraitilla vieraili noin 4500 henkilöä. Tapahtuman kehuttiin tuoneen onnistuneesti esille paikallisia asioita ja toimijoita. Aitoudellaan se erottautui monista muista markkinoista, joissa paikallistuotteiden seasta löytyy runsaasti kauempaakin roudattua rihkaamaa. Tällä kertaa tuotteet olivat aidosti maakunnallisia. Myös tunnelmaa kaikkineen kiiteltiin erinomaiseksi ja jatkoa tapahtumalle toivottiin niin yleisön kuin näytteilleasettajienkin puolelta. Asiakkaat olivat iloisella mielellä liikenteessä ja kylien esittelypisteet näyttivät upeilta – vaivaa oltiin monella kylällä nähty, talkoovoimin.

Ystäväkylä on tyytyväinen tapahtumaan ja pyrkii järjestämään sille jatkoa. Tämänkaltaiselle tapahtumalle on selvästi olemassa tarvetta.

Lähiruokasafari moninkertaisti tilojen kävijämäärät

Hankkeen tärkeimpiin tapahtumiin kuului myös toista kertaa järjestetty Lähiruokasafari, joka kokosi yhteen Pirkanmaalaisia lähiruoan tuottajia, myyjiä ja kuluttajia. Edellisvuoden tapaan Ystäväkylä-hankkeen yhteistyökumppani Moro-lehti julkaisi sivuillaan safarikartan, jonka avulla lehden lukijoiden oli helppo lähteä tutustumaan paikallisiin pientuottajiin ja noutamaan ruokaa suoraan tiloilta.  Tämän konkreettisemmin suoramyynti ei olisi voinut tapahtua, sillä monet pääsivät poimimaan satoa suoraan pellosta! Tänä vuonna Ystäväkylä panosti erityisesti hankkeen sivuilta löytyneeseen sähköiseen safarikarttaan, joka palveli erinomaisesti myös uusinta mobiiliteknologiaa.

Lähiruokasafari 2013 016

 

 

 

 

 

Viime vuoden tapaan hankkeen ja Moron safaribussi täyttyi innokkaista lähiruoan ystävistä. Safarireissun arvontaan osallistui 550 ihmistä, joten valitettavasti vain murto-osa mahtui mukaan tiloja kiertävään bussiin. Toivottavasti muutkin arvontaan osallistuneet pääsivät kiertämään tiloja omatoimisesti.

Sää suosi tapahtumaa ja suurin osa tiloista ilmoitti kävijämäärien moninkertaistuneen tavanomaisesta elokuun viikonlopusta. Osan tuottajista kävijämäärät yllättivät täydellisesti. Jopa myytävät tuotteet pääsivät paikoin loppumaan. Tulevaisuudessa tiedetäänkin olla viisaampia.

Lähiruokasafari 2013 057

 

 

 

 

 

Lähiruokasafari tarjosi erinomaisen mahdollisuuden päästä vierailemaan tiloille, joille ei normaalisti olisi ollut mahdollista lähteä. Safaripäivänä ovensa pitivät auki monet tilat, jotka eivät normaalisti sitä olisi tehneet. Lähiruokasafari täytti tarkoituksensa tuoda tunnetuksi yhä useampia pirkanmaalaisia suoramyyntitiloja. Saaduissa palautteissa päivän uskottiin olevan kaikille osallistuneille myönteinen kokemus ja perinnettä toivottiin vietäväksi eteenpäin.

 

Lähiruokasafari 2013 031

 

 

 

 

 

Kahisevaa pussinpohjalle ja sisältöä elämään

Sekä Hämeenpuiston Kyläraitissa että Lähiruokasafarissa lukuisat lähituotteet vaihtoivat omistajaa. Ihmiset pääsivät tutustumaan aivan uusiin paikkoihin, ihmisiin ja makuihin. Ilman näitä tapahtumia moni tuttavuus olisi jäänyt tekemättä ja kokemus jakamatta. Tiloilla ja Hämeenpuistossa kuultiin tarinoita, jotka olisivat jääneet muutoin kuulematta. Tapahtumat näkyvät positiivisena piikkinä tuottajien tilipusseissa. Lisäksi ne ovat antaneet sisältöä monien kesään, avanneet silmiä siihen kuinka hienoja asioita meiltä löytyy – lähempää kuin olisi arvannutkaan.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista, Blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.