Ideahaku 2014 alkanut

Toimintatonni-ideat vuodelle 2014 lentoon!

Ideahaku ensi kesän Lähivastuukampanjaan on käynnissä, ehdotukset voi laittaa suoraan sähköpostilla osoitteella matti.pollari(at)tampere.fi. Onnenpyörää ei tarvitse keksiä uudelleen vaan myös viimevuotiset ideat ovat tervetulleita tänäkin vuonna. Toivomme ehdotuksia 14.2.2014 mennessä!

Kampanjan säännöt ovat pitkälti samat kuin viime vuonna, olennaisena muutoksena on, että pyrimme hakemaan lisää kummiyrityksiä mukaan ja näin laajentamaan tonnin saajien joukkoa. Tästä syystä pyydämme laittamaan ehdotuksenne mahdollisimman pian, näin ehdimme hakea yrityksiä ja te ehditte valmistautua toteutukseen viime vuotta paremmin. Lisätietoa hausta ja säännöistä täältä.

Pirkanmaan Osuuskauppa ja LähiTapiola Pirkanmaa ovat viime vuoden tapaan kampanjan pääyhteistyökumppanit.

Vuoden 2013 toimintaa

Raudanmaalla nuoret pääsivät työn makuun

Raudanmaan Nuorisoseura Kangasalla ehti kesän aikana vetää todella monenlaista toimintaa. Kesä avattiin lasten ja nuorten kulttuuriviikolla 3.-8.6. Se sisälsi kaiken kaikkiaan 12 toimintapajaa ja päätöskahvilan, jossa esiteltiin viikon aikana tehtyjä töitä ja opittuja taitoja vanhemmille ja isovanhemmille. Lisäksi päättäjäisissä lanseerattiin NS-leivos, jonka toteutti 19-vuotias kondiittori. Kulttuuriviikon 17-vuotias koordinaattori ja dokumentoija palkattiin Lähivastuukampanjan toimintatonnin avulla. Tonnin turvin saatiin lisäksi palkattua kaksi nuorta poikaa ohjaamaan lapsille pallokerhoa kerran viikossa kesä-heinäkuun ajaksi.

Kesä oli muutenkin täynnä aktiivista toimintaa. Kylän omin voimin järjestämä uimakoulu pidettiin 24.6.-5.7., kahdessa eri ryhmässä. Harmonikkaleiri nuorille toteutettiin 1.-4.7. ja päiväleiri 5.-9.8. Päiväleirille palkattiin vastuuohjaajan avuksi kolme paikallista nuorta apuohjaajaa. Eräs apuohjaajista kirjoitti leiristä myös jutun Kangasalan Sanomiin. Kesän hyvä draivi poiki myös nuorille suunnatun koirakurssin, joka on näillä näkymin toteutumassa syksyn aikana naapurikylässä sekä kylän omien kotisivujen uudistamisen.

Kaiken kaikkiaan kylä sai kampanjasta hyvää potkua toimintaan. Se mahdollisti palkanmaksun nuorille, joiden alun perin oli tarkoitus toimia vastaavissa tehtävissä vapaaehtoistyönä. Palkkasuhde oli neljälle heistä aivan ensimmäinen ja tutustutti heidät työsopimuksiin, palkka- ja työtodistuksiin. Työ oli myös viidelle heistä ainoa kesätyö. Työn saamisella ja nimenomaan palkkatyöllä oli heille iso merkitys työn pituudesta ja palkasta riippumatta.  Lisäksi yhdistys profiloitui myös kuntaan päin mahdollisena nuorten työllistäjänä ja ensimmäistä kertaa kävi niin, että paikallinen nuori tuli tarjoamaan omaa ideaansa nuorille suunnatusta koirakurssista. Onneksi sekin saatiin pienen mutkan kautta tuupattua eteenpäin.

Kolhoon nousi tyttöjen oma toimintapiste

Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Kolhon kylä sai toimintatonnin tyttöjen toimintapisteen toteuttamiseksi nuorisotilalle. Idea oli kolholaisten tyttöjen oma ja kesän 2013 aikana tyttöporukka toteutti toimintapisteen alusta lähtien: ideoivat, maalasivat seinät, tekivät verhot, koristelivat kukkapurkit, ostivat askartelutarvikkeita ja paljon muuta. Projektin toteuttaminen kokonaisuudessaan oli huikea juttu eikä olisi ollut mahdollinen ilman toimintarahaa. Nykyisessä hankalassa taloustilanteessa esimerkiksi kaupunki ei olisi lähtenyt tällaista projektia rahoittamaan.

Projektia toteuttaneet tytöt olivat innokkaita ja sitoutuneita. Vielä toimintapisteen avajaisissakin 20.8. he auttoivat kahvituksessa ja tekivät lehtijutun: haastattelivat ja kuvasivat kävijöitä. Tytöille projekti oli muutenkin tärkeä: he saivat toteuttaa jotain alusta loppuun asti, ideoinnista avajaisiin ja tutustua siihen, millaista tällaisen projektin tekeminen on. Valmistumisen jälkeen toimintapiste on ollut kovassa käytössä ja mm. 4H on vetänyt kerhoa toimintapistettä hyödyntäen. Muutama poika on myös ilmoittanut halukkuutensa tulla ensi kesäksi ”töihin”, kun on nähnyt, mitä omalla tekemisellä on saatu aikaan.

Nuoret koululaiset saivat tekemistä alkukesään Hämeenkyrössä

Hämeenkyrössä 4H-yhdistys ry järjesti Lähivastuukampanjalta saamallaan toimintatonnilla 3.-20.6. 2013 Koskilinnan nuorisotiloilla kesäloman puuhapajan alakouluikäisille. Puuhapaja työllisti kaksi hämeenkyröläistä nuorta, jotka toimivat pajalla ohjaajina. Nuorten tehtävänä oli yhdessä suunnitella ja toteuttaa pajalla lapsia kiinnostavaa toimintaa. Pajalla lapset mm. leikkivät, askartelivat, pelasivat ja kokkasivat. Lisäksi pajalla järjestettiin piirustus- ja tietokilpailut.

Kampanja sai kiitosta myös Hämeenkyröstä. Toimintaraha mahdollisti kahden nuoren kesätyöllistämisen kolmeksi viikoksi sekä turvallista ja mielekästä harrastamista Hämeenkyröläisille nuorille. Pajalle oli kysyntää jo ennakkoon, mutta taloudellisesti sen järjestäminen ilman rahallista lisäapua ei olisi onnistunut. Paja oli suosittu ja palautteen perusteella se helpotti ongelmaa minne laittaa pieni koululainen kesäloman alussa, kun vanhempien omat lomat alkavat vasta myöhemmin juhannuksesta.

Virroilla saatiin eväitä työnhakuun

Virtin 4H:n vetämässä LähiTapiolan kummihankkeessa työllistyi 15 nuorta omalle kylälle. Nuoret kyselivät aktiivisesti itse työpaikkoja. Työt vaihtelivat eläinten ja lasten hoidosta ruohikon leikkuuseen, vanhusten auttamiseen ja maatilan erilaisiin töihin sekä moneen muuhun. Nuoret saivat opastusta työnhakuun ja oman todistuskansion, jonne voi kerätä todistuksia kouluista, töistä ja harrastuksista. Kaikkiaan hankkeesta tuli paljon myönteistä palautetta niin aikuisilta kun nuorilta itseltään. Nuorten rohkeus kysyä työpaikkaa lisääntyi, siitä on hyvä jatkaa seuraaviin kesäduuneihin.